Автоматично почистване в свинеферми в Швеция

Самопочистващ се под на свинеферми, който води до подобряването на здравето на прасетата, намалява употребата на антибиотици, а същевременно намалява с 95% вредните емисии при отглеждането им е темата, по която работи Оперативна група в Швеция.

 

Подвижен под в свинекомплекс с автоматизирана система на конвейерна лента за премахване на оборски тор и добавяне на свежа постеля на всеки два часа – върху тестването на тази технология работи шведска оперативна група. Първоначалните данни сочат, че това ще доведе до по-чисти и по-здрави прасета, по-ниска употреба на антибиотици, повишена рентабилност, 95% по-малко вредни емисии от добитъка и нулево потребление на вода.

„Moving Floor“ е името на шведската компания, която ръководи тази оперативна група, като първоначално са разработили своя технология за говедовъдни ферми, която се оказва успешна. „Идеята за нашата концепция за подвижен под е доста лесна: непрекъснатото почистване – между 12 и 15 пъти на ден, осигурява високо ниво на хигиена и следователно подобрява здравето на животните и намалява употребата на антибиотици. Ако оборската тор се отстрани в рамките на 2 часа, така също се намаляват емисиите на амоняк с 95% ”, казва Катя Линдвал, вицепрезидент на Moving Floor. След успешното внедряване на технологията в пилотни говедовъдни ферми, технологичната компания, заедно с група свиневъди решават да тестват технологията и за свине.

 

История на семейната компания

Moving Floor е семейна компания, разположена на шведския остров Готланд. Днес компанията се управлява от Катя Линдвал и нейната сестра, но баща им Томи Линдвал е изобретил самопочистващите се хамбари за добитък през 1995 година. Историята гласи, че след гледане на документален филм за антилопа гну в саваната, Томи Линдвал разбира, че тези животни никога не се разболявали, защото можели постоянно да се местят по надалеч от своя тор, докато пасат в широката савана. Но когато стотици животни се съберат в плевня, те не могат да се отдалечат. Линдвал достига до заключението, че ако животните не могат да се преместят от оборския тор, тогава подът трябва да може да премести торта от тях.

От 2003 г. до 2008 г. в Швеция са проведени университетски научни изследвания, за да се получи одобрението за тази иновация от шведското правителство съгласно закона за хуманното отношение към животните. След това компанията пуска подвижния под като продукт за телета, а по-късно и за крави.

През това време Томи Линдвал прави проучвания и при прасета. „От самото начало разбрахме, че търсенето на подвижния под за прасета винаги ще бъде по-високо от търсенето от страна на едрия рогат добитък и това се дължи на начина, по който е структурирана индустрията – популацията на свине е висока и свинете живеят на закрито“, казва Катя Линдвал. През 2002 г. опитите върху подвижен под за прасета показаха някои положителни резултати, но прасетата продължиха да ядат движещите се по пода колани и следователно опитите най-накрая бяха неуспешни.

Нов материал за почистващия колан

„Комерсиализирането на нашата самопочистваща се свинеферма досега не беше възможно поради материални предизвикателства. Движващия се на пода колан е много важен при самопочистването, тъй като подвижният под се състои от този колан, който позволява въртенето, а торът може механично да се изстъргва, без да се добавя вода. Трябваше да намерим материал за колана, който да отговаря на всички изисквания, да не бъде унищожен от свинете и да не е твърде хлъзгав за тях. През последните няколко години идентифицирахме материал, който работи. В този проект,  в който Оперативната група беше подкрепена по линия на ЕПИ-АГРИ, успяхме да тестваме този материал, да оптимизираме технологията и вече достигнахме до етапа, на който можем да го комерсиализираме”, обяснява Катя. Те са търсили вдъхновение и съвети от други индустрии и по – конкретно от автомобилната.

Дейностите на оперативната група се състоят от малка инсталация за свине за угояване в шведска ферма. Целта на инсталацията е да се оптимизира технологията, да се проверят функционалността на лентата и функцията за почистване, да се проверят оптималните интервали на почистване и общата поддръжка. След като технологията функционира правилно, Оперативната група също иска да разбере как тя може да подобри благосъстоянието на животните, хигиената, околната среда и да намали употребата на антибиотици.

 

95% по-ниски емисии на добитък

Тестовете все още продължават и Оперативната група все още не е представила крайните си резултати, а втората партида от 60 прасета в момента е в експерименталната свинеферма. Предварителните резултати показват здрави прасета, които растат бързо с добра степен на конверсия на фуражи. „Шведски ветеринарен екип извършва тестове и наблюдения върху здравето на животните, благосъстоянието и растежа им. Контролът на климата и емисиите също е важен елемент и поради това също се измерва. Емисиите на амоняк в свинефермата досега са показали ниво на амоняк 0,2-0,7 ppm. Тези стойности са приблизително с 95% по-ниски, отколкото в конвенционалните свинеферми. Това ниско ниво на амоняк следователно намалява вредните емисии от отглеждането на животните, а същевременно е и от полза за здравето на животните“ обяснява Катя Линдвал.

„Технологията в момента се промотира в Китай, защото 50% от общото световно производство на свине е в Китай, а китайската свиневъдна промишленост е изправена пред сериозни екологични предизвикателства. Със сигурност бихме насърчили по-нататъшни проучвания в страни като Дания, Холандия и Германия”, допълва ръководителката на Оперативната група.

 

Източник: ЕПИ-АГРИ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: transparent;background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close