Азотна ефективност в земеделието в Германия

С още един от многобройните проекти, представени по време на Agri Innovation Summit 2017 ви запознаваме в секцията за споделяне на добри примери в AGROHUB.BG. Той е на Оперативната група от Германия и е посветен на повишаването на азотната ефективност в обработваемите земи в немската област Шлезвиг-Холщайн.

Най-голямото събитие за иновации в агро-хранителния сектор в Европа – Agri Innovation Summit 2017 се проведе на 11 и 12 октомври в португалския град Оейраш и събра над 500 представители на агроиновативната общност от държавите-членки на ЕС.

Целта на този иновативен проект е да се идентифицират и да се докажат мерките, които допринасят за намаляване на загубата на хранителни вещества в житните култури. Основният фокус на проекта е поставен върху влиянието на сеитбооборота върху азотния трансфер между културите, така както при адаптираното азотно торене.

Идеята на проекта идва от специфичните нужди на земеделската практика за редизайн и разработване на иновативни концепции за сеитбообращение и торене при конвенционалното земеделие при променящи се условия. Очаква се това да бъде важен принос за по-устойчиво и ефективно използване на ресурсите на селското стопанство. В рамките на проекта се разработват регионални препоръки за действие и то по-конкретно за земеделското производство в немската област Шлезвиг-Холщайн, които да показват как бобовите култури могат да бъдат интегрирани в сеитбооборота, да бъдат намалени загубите на азот и да бъдат оптимизирани препоръките за торене.

Като резултат от изпълнението на тригодишния проект се очаква да бъдат изработени съвети и мерки за азот-ефективно земеделие при сравнение на комбинациите от системите на сеитбообращение. От придобитото знание и от приложения опит ще бъдат адаптирани и изпитани в практиката модел-базирани препоръки за торене на обработваемите земеделски земи на Шлезвиг-Холщайн.

 

За проекта на Оперативната иновативна група „Азотна ефективност в системи за обработваеми земи“ особено обещаващ изглежда комбинираният подход от изследвания в земеделското стопанство (On-farm research) и класическите пилотни проучвания. Вътрешностопанските изследователски тестове се провеждат в стопанства в практически условия, за да се провери концепцията на модел-базираните насоки за торене при пшеница в условията на особеностите на околната среда и сеитбообръщението в Шлезвиг-Холщайн. За да се направи това, лентовите тестове се прилагат към оперативните зони, където предходната практика на торене е тествана според препоръките на модел-базираната система. В тези дейности фермерите са подпомагани в експерименталната процедура от Земеделската Камара и университета „Кристиян Албрехт” в град Киел, Германия, които също са сред участниците в Оперативната група. Периодът на изпълнение на проекта е започнал през август 2016 година и ще продължи до август 2018 година, с бюджет от 670 хил. евро.

С цел запазване и затвърждаване на знанията, тестове на системите за сеитбообращение се извършват и в трите природни региона на Шлезвиг-Холщайн. За научните изследвания в източните възвишени се използва изследователската ферма Хохеншулен към университета в Киел. В другите два района се използва земя, придобита в близост до експерименталните обекти на Земеделската Камара. Изпитванията на системите за сеитбообращение са проектирани като пилотни проучвания, за да се постигне възможно най-широките мерки за оценка.

Дизайнът на пробите включва общо 13 различни култури, в т.ч. и междинни култури в 10 различни плана за сеитбообръщения и по този начин обхваща почти цялата гама на земеделското производство на Шлезвиг-Холщайн.

Публикацията е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: transparent;background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close