Страна: Чехия
Финансиране: Мярка 124 от Програма за развитие на селските райони (2007 – 2013)
Тип нововъведение/иновация: Иновативен краен продукт
Проект и участници: Предприятието произвежда конфитюри и сладка, които се използват за пълнеж в пекарните, в сладкарската промишленост, както и за директна продажба в магазините. За да отговори на изискванията на пазара, предприятието инвестира в създаването на иновативен продукт, като за тази цел работи съвместно с изследователски институт, за да разработи нова технология за преработка на суровината. Новаторството се състои в подобреното качество на крайния продукт, новата опаковка и технологията на производство, която не включва влагането на консерванти. Иновацията също така включва производството на конфитюри с цели плодове или късчета, които са търсени най-вече в сладкарската промишленост.
Инициатор: Получателят на финансова помощ, въз основа на адаптирането към изискванията на пазара
Участници в проекта: Хранително-преработвателен сектор, Институт за химически технологии
Проблеми/нужди: Многобройните, различни потребители на конфитюри в Чехия обикновено се зареждат с продукти, които имат относително ниско съдържание на плодове. Този ефект се постига чрез добавяне на голямо количество захарно цвекло. Този подход е подходящ в случаите, когато конфитюра се използва от евтини пекарни. Бенефициентът в случая се е средоточил върху средната ценова гама на продукти.
Бенефициент: Предприетия в хранително-преработвателния сектор
Ползи от трансфера на знание: Внедряването на иновативен продукт в масовото производство е предварително
Резултати/заключения:
• Утвърждаването на нов тип конфитюр, включващ в себе си до 70 % съдържание на плодове;
• Нова опаковка, която е биологично разградима и не замърсява околната среда;
• Химическите консерванти са успешно премахнати, както и съдържанието на добавена захар в крайният продукт е сведено до минимум но не за сметка на дълготрайността на продукта;
• Допълнителен ефект е постигнат и чрез повишаване на професионалните умения на персонала чрез предоставяне на специфична информация от страна на експерти в хранително-вкусовата промишленост по отношение на влаганите суровини;
• Постигнати са по-добри икономически резултати чрез по-голяма печалба благодарение и на по- висока производителност на труда.
• По време на изпълнението на проекта сътрудничеството между изследователите и служителите на предприятието за производство на конфитюр се превърна в една симбиоза между теорията и практиката.