Страна: Испания
Финансиране: Мярка 114 Програма за развитие на селските райони (2007 – 2013)
Тип нововъведение/иновация: Нов продукт, процес, технология
Какво и с кои участници: Биологичният контрол е метод за контролиране на вредителите (включително инсектициди, акари, плевели и болести по растенията) чрез използване на други живи организми. Новият контрол над вредителите, без използването на фитосанитарни продукти, за земеделски производители означава по-малко разходи и положителен ефект върху околната среда от друга страна. Испанските експерти по растителната защита подлагат на тест нови сортове растения, използвани за биологичен контрол като в последствие информират земеделските производители за най-подходящите за определени условия, почва и пазари.
Инициатор: Службите за съвети на асоциациите в хранително-вкусовата промишленост
Участници: Фермери, групи производители и асоциации на производителите, предприятия в хранително-преработвателния сектор, Служби за съвети в земеделието, консултанти.
Проблеми, нужди: Трудно е да се разрешат проблемите, свързани със здравето и устойчивостта на отглежданите растения/култури със съществуващите методи и липсата на фитосанитарни решения, които да отговорят на изискванията на Европейското законодателство и едновременно с това да се справят безкомпромисно с вредителите и болестите.
Бенефициенти: Фермери
Полза от трансфера на знания: Усилията за контрол над биологичното производство не са отразени в достатъчна степен в цената на биологичните продукти. Няма наличие на пряко въздействие върху пазара.