Смартфони и блокчейн технологии в борбата с измамите с храни

Хранителните измамници са намерили безброй начини да подмамят купувачите – от евтино конско месо, продавано като говеждо месо, до конвенционални ябълки, обозначени като био. Но новите технологии за бързо тестване и проследяване могат да помогнат да се променят данните за престъпления в областта на храните. Залозите са големи за производителите на скъпи храни, които са особено уязвими от измами, като например extra virgin зехтин, шафран и биологични продукти и други.

„Хората не обичат да бъдат лъгани“, казва Мишел Нилен, професор по аналитична химия в Университета Вагенинген, Нидерлaндия. „След като веднъж започнат да се сблъскват със случаи на измама с биологични продукти, тогава като цяло ще са много по-колебливи да плащат допълнителни пари за биологични продукти. “Може да отнеме дни или дори седмици, за да могат лабораториите да проверяват за наличие на пестициди или антибиотици върху проби, събрани в ниви, кланици и магазини. До излизането на резултатите стоките може да бъдат вече продадени и изядени.

„Искаме да създадем фундаментална промяна в света на мониторинга на храните“, казва проф. Нилен, координатор на проекта FoodSmartphone, който разработва начини за засичане на качеството и безопасността на храните, с помощта на смартфони. Проектът намира начини да изведе лабораторията на полето с технологии, които могат да се използват от всички, от инспектори по хранителни продукти до шофьори на камиони, търговци на дребно и купувачи. „Дори потребителите трябва да бъдат овластени да извършват проверка на качеството и безопасността на храните“, каза проф. Нилен.

Още информация за дейностите по проекта – ТУК

Източник: Horizon-magazine.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: transparent;background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 100px;}

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close