Skip to content Skip to footer

Да хакнем кризата в България – най-големият хакатон, организиран в България

Над 850 души със 111 идейни проектa се включиха в Hack the crisis, което го направи най-големия хакатон в България! Състезанието събра идеи и предложения от цяла България, фокусирани в три направления: Спаси Животи, Спаси Общности и Спаси Бизнеси.

Участниците имаха 48 часа, за да развият концепциите си с помощта на менторство от водещи предприемачи и специалисти у нас. Отборите работиха също по казуси зададени от Столична община и от Министерство на труда и социалната политика, които подкрепиха инициативата.

В неделя, на 29-ти март, се състояха финалите, като жури от водещи предприемачи и експерти от различни професионални сфери в страната, в това число медицина, образование, социални дейности и др., избра 15-те най-добри идеи. Гледай live запис на финалите на хакатона тук.

15 екипа стигнаха до финал, като организаторите от Power of BG решиха, вместо да бъде излъчен един победител, всички 15 финалиста да имат възможност да развият идеите си и да се борят за допълнително финансиране и подкрепа през следващите няколко седмици в специално сформиран

Благодарение на ДЗИ, Посолството на САЩ и фондация „Америка за България“ успяхме да съберем още 10 000 лева, които ще влязат в наградния фонд за финалистите на следващия етап след две седмици, когато 15-те отбора ще презентират докъде са стигнали с реализацията на концепциите си. Тогава в състезанието ще могат да се включат също други екипи и компании, които не са участвали в хакатона, но имат вече работещи проекти за решаване на проблемите, свързани с кризата. Жури от изтъкнати предприемачи ще има задачата да определи тези от тях с най-голям потенциал, които ще получат и допълнителното финансиране.

Организаторите на хакатона не спират дотук. Планира се разрастване на инициативата и за в бъдеще чрез създаване на фонд, в който да могат да се включат различни компании от цялата страна и да подкрепят финансово разработката на социалните проекти.

Разгледай финалистите по категории тук:

Спасяваме животи

Спасяваме общности

Спасяваме бизнеси

Източникhackcrisis.bg/