Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Смартфони и блокчейн технологии в борбата с измамите с храни

Хранителните измамници са намерили безброй начини да подмамят купувачите – от евтино конско месо, продавано като говеждо месо, до конвенционални ябълки, обозначени като био. Но новите технологии за бързо тестване и проследяване могат да помогнат да се променят данните за престъпления в областта на храните. Залозите са големи за производителите на скъпи храни, които са особено уязвими от измами, като например extra virgin зехтин, шафран и биологични продукти и други.

„Хората не обичат да бъдат лъгани“, казва Мишел Нилен, професор по аналитична химия в Университета Вагенинген, Нидерлaндия. „След като веднъж започнат да се сблъскват със случаи на измама с биологични продукти, тогава като цяло ще са много по-колебливи да плащат допълнителни пари за биологични продукти. “Може да отнеме дни или дори седмици, за да могат лабораториите да проверяват за наличие на пестициди или антибиотици върху проби, събрани в ниви, кланици и магазини. До излизането на резултатите стоките може да бъдат вече продадени и изядени.

„Искаме да създадем фундаментална промяна в света на мониторинга на храните“, казва проф. Нилен, координатор на проекта FoodSmartphone, който разработва начини за засичане на качеството и безопасността на храните, с помощта на смартфони. Проектът намира начини да изведе лабораторията на полето с технологии, които могат да се използват от всички, от инспектори по хранителни продукти до шофьори на камиони, търговци на дребно и купувачи. „Дори потребителите трябва да бъдат овластени да извършват проверка на качеството и безопасността на храните“, каза проф. Нилен.

Още информация за дейностите по проекта – ТУК