Skip to content Skip to footer

Националният Демо Център на АгроХъб.БГ отваря врати в Пловдив

Националният Демо Център за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отваря вратите си за всички фермери, за които технологиите са бъдещето и искат да са в крак с него! На 25 април /вторник/ от 10:30 часа в Института по зеленчукови култури „Марица“ ще бъде даден официален старт на демонстрациите в технологично оборудваната “умна” оранжерия със система за прецизно напояване, хранене и климат контрол и над 300 сорта домати. 

В рамките на проекта AgroDigiRise по програма „Цифрова Европа“, ИЗК „Марица“ се преобразява изцяло. Посетителите ще могат да видят на място как работят технологиите, да се срещнат със специалисти и да развият дигиталните си умения с иновативни и интерактивни обучения. Още в деня на откриването на Националния Демо Център са подготвени серия от полезни уъркшопи на различна тематика, свързана със събирането на пространствени данни чрез дистанционни методи, картографиране на вегетацията и използване на резултатите за вземане на „умни решения“, както и рецепти за прецизно торене на домати, в зависимост от фазата на развитие на растенията и запасеността на почвата с хранителни вещества. 

За първи път партньорите в Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ ще демонстрират как всички заинтересовани страни ще получават безплатен достъп до най-новите дигитални решения в земеделието, експертни услуги, полезна и актуална информация, изграждане на партньорства, включително и международни, демонстрации и обучения. Специален панел от програмата на събитието ще бъде посветен на ключовите моменти от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България и практически насоки за ползване на инвестициите, предвидени в него.

Това ще бъде един различен ден с богата програма от демонстрации на технологии, уъркшопи, възможности и експертиза на най-високо ниво. Освен незаменими знания и умения за работата и бизнеса на фермерите, в деня на откриването на Националния Демо Център, от АгроХъб.БГ са подготвили и много изненади за своите гости.

Участието в събитието е безплатно, но с предварителна РЕГИСТРАЦИЯ, която може да се направи до 21 април 2023 г.! 

ПРОГРАМА

ЧасАктивностЛокация
10.00 – 10.30Регистрация (предварителна онлайн регистрация) Институт по зеленчукови култури “Марица” Адрес: Пловдив, ул. “Брезовско шосе” № 32  
10.30 – 11.00Официално откриване
Представяне на ЕЦИХ АгроХъб.БГ и услугите, които ще предоставя в Националния демо център.

Презентатори: Светлана Боянова, ръководител на АгроХъб.БГ, Даниела Ганева, ръководител на ИЗК „Марица”
Външна сцена
11.00 – 11.30Откриване на Демо оранжерията и демонстрация
(по групи до 20 души) Демонстрационни обиколки през целия ден за тестване на технологичното оборудване за прецизно напояване, торене и климат контрол.

Демо гидове: Ивайло Енев и Свилен Младенов – главен агроном, от технологична компания „ОНДО Солюшънс“
Пред и в оранжерията
11.00-11.30Прецизното земеделие отвътре – уъркшоп
Демонстрация на софтуерното решение на автоматизираната система за прецизно напояване, хранене и климат контрол.  Въпроси и отговори.
Презентатор: Иван Драгоев, технологичен експерт, и Свилен Младенов – главен агроном, от технологична компания „ОНДО Солюшънс“
Паралелно събитие – Административна
11.00 – 11.30Агри Тех речник – какво се крие зад основни технологични термини? 
Разяснителен модул с дефинициите на основни понятия, свързани с технологиите в агросектора. Подходящо за представители на медиите!  
Презентатор: д-р Васил Василев, “ТехноЛогика” ЕАД
Паралелно събитие – Външна сцена
11.40 – 12.20Подпомагане за инвестиции в иновативни технологии – форум с дискусия
Ключови моменти от Стратегическия план на РБългария и практически насоки за ползване на инвестициите, предвидени в него.  Въпроси и отговори.  
Презентатор: Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации
Външна сцена или Обучителен център
12.20 – 12.50Данни и анализи в земеделието – уъркшоп за видовете данни, тяхната обработка и практическа употреба. 
Как се събират пространствени данни чрез дистанционни методи, картографиране на вегетацията и използване на резултатите за вземане на “умни решения”?  
Презентатор: д-р Васил Василев, “ТехноЛогика” ЕАД
Паралелно събитие – Обучителен център
12.20 – 12.50 Как да торим умно доматите? – уъркшоп
Рецепта за прецизно торене на домати, в зависимост от фазата на развитие на растенията и запасеността на почвата с хранителни вещества.  
Презентатор: Доц. Иванка Тринговска, ИЗК “Марица”
Паралелно събитие – Външна сцена
12.20 – 12.50Технологиите, с които “разбираме” по-добре лозите – уъркшоп с демонстрация на софтуерно решение за “умно” лозарство 
Как на практика работи софтуерният помощник? Каква информация получава от лозите? Как я анализира, за да посъветва лозарите в точния момент какво действие е най-правилно да предприемат в стопанството си, за да постигнат най-добри резултати.    
Презентатор: Благой Анастасов, софтуерен инженер в “Бивайн” ООД
Паралелно събитие – Административна сграда
13.00 – 13.30От технологиите към крайния продукт – магията на виното и букет от аромати – дегустация 
Представяне на интересни факти за вината, дегустиране на вина от специални сортове грозде по технология на Експериментална винарска изба към Аграрен университет – Пловдив.   
Презентатор: инж. техн. Ламбрин Топузлиев- енолог към винарската изба на Аграрен университет – Пловдив
Външна сцена
13:30 – 13:45Закриване на официалната част 
Какво предстои за ЕЦИХ AgroHub.BG и от какви услуги могат да се възползват земеделците.   
AgroHub.BG
Външна сцена
13.45 – Официален обяд – кулинарни шедьоври и време за създаване на нови бизнес партньорства и полезни контакти