Skip to content Skip to footer

Цифровизацията на биопроизводството сред акцентите на конгреса на BIOFACH 2020

Цифровизация на биологичната хранителна верига е една от темите, на които е посветен панел в конгресната програма на BIOFACH, който се провежда тази седмица в Нюрнберг, Германия. BIOFACH е сред водещите в световен мащаб търговски панаири на биологична продукция и се провежда в немския град от 12 до 15 февруари 2020 г. По данни на организаторите участват над 3500 изложители, от над 100 държави.

Тази година темата на конгреса на BIOFACH е „Органични доставки!“, с което BIOFACH насочва светлината на прожекторите върху положителните ефекти от екологичния начин на правене на бизнес.

„Organic е нещо повече от етикет или сертификат. Organic означава качество и убеденост за отговорно използване на природните ресурси“, убедени са организаторите на събитието в изложбения център Нюрнберг, който от 1990 г. насам е мястото, където хората споделят страстния си интерес към органичната храна, опознават се и обменят мнения.

Това е възможност за професионалисти да се срещнат с производители от биологичния пазар и да открият най-новите тенденции в сектора, както и да влезнат в света на биологичните продукти.

В рамките на конгреса на BIOFACH, д-р Едуардо Куоко, директор на движението за биологично земеделие IFOAM EU, един от партньорите по европейския проект по програма „Хоризонт 2020“ Internet of Food and Farm 2020 е един от презентаторите в панела „Цифровизация на био хранителната верига: приятел или враг?“.

Internet of things и Blockchain технологиите биха могли да допринесат за превръщането на биологичното производство в една по-ефективна и прозрачна верига на доставки. Но използването на такива технологии може също така да доведе до важни социално-икономически последици и засилен корпоративен контрол. Може ли цифровизацията да се извърши в съответствие с принципите на биологичното земеделие? Отговори на тези въпроси са търсили участниците в дискусията, посветена на цифровизацията в биопроизводството в рамките на BIOFACH.

Източник: IoF2020.eu и Biofach.de

Снимки: NürnbergMesse