Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Борис Брестнички участва в семинар на ЕПИ-АГРИ „Нови умения за цифрово земеделие“ в Испания

Борис Брестнички е българският участник в двудневния семинар на ЕПИ-АГРИ „Нови умения за цифрово земеделие“, който се провежда в испанския град Аранхуес. Той е дипломиран агроном и е част от екипа, отличен с първа награда в първия български АгроХакатон AgriTechHack 2019. Заедно с брат си работят по развитието на SOURCED – мобилно приложение за проследяване на произхода и качеството на храните.

„Трябва да се адаптираме към бъдещето, със и за нашите земеделски производители. Увеличаването на цифровизацията може също да увеличи устойчивостта в селското стопанство.“ Това каза Луис Планас Пучадес, министър на земеделието, рибарството и храните на Испания по време на откриването на семинара на ЕПИ-АГРИ „Нови умения за цифрово земеделие“

В панел на тема „Работа с цифрови технологии: опитът на фермерите“ в рамките на семинара на ЕПИ-АГРИ в Испания, Борис Брестнички представи своя опит в работата си в компания в областта на семепроизводството, в която са положени усилия за въвеждане на технологии и софтуер, насочени към подпомагане на селекционния процес и улесняване на работата с хидропонни разтвори, както и предизвикателствата, които среща в професионалния си опит в работата с фермерите.

В семинара на ЕПИ-АГРИ Борис участва по предложение на Светлана Боянова – основател и Председател на УС на AgroHub.BG – българският Цифров иновационен хъб за земеделие.

„Чудесна възможност е да си сред фермери, агрохъбове, администратори и съветници. Рядко можеш да срещнеш толкова голяма група от хора, които да работят за добро земеделие. Чудесно е да знаеш за ресурсите, които са ти достъпни като фермер и да дадеш своята част в изграждането на картинката за бъдещето на дигиталното земеделие“, споделя своите впечатления от семинара Борис Брестнички.

„Цифровите технологии са ключът към по-интелигентния, по-конкурентоспособен и ресурсно ефективен земеделски сектор. Днес фермерите в ЕС вече се възползват от цифрови решения, но все още съществуват бариери, които възпрепятстват по-широкото използване на нови технологии. Наред с това, ниските нива на осведоменост и липсата на адекватни умения са решаващи пречки за преодоляването им. По-добрата информираност и подобрените умения също могат да помогнат на земеделските производители да намерят правилните цифрови решения, които да отговарят на техните нужди.“, категорични са от ЕПИ-АГРИ.

Целта на семинара е да допринесе за разработването и прилагането на подходи и инструменти, които могат да помогнат на земеделските стопани и съветниците в земеделските стопанства да развият необходимите им умения при дигиталния преход в селското стопанство.